ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.


جامعه مهندسان مشاور ایران، انجمن جامعه شناسی ایران و جامعه مهندسان شهرساز ایران در چارچوب "موافقتنامه همکاری در پایش و ارتقاء پژوهش شهری" نقد و بررسی پژوهش ملی «سکونتگاه‏های فقیرنشین با تاکید بر کودک کار در ایران» را مورخ 27مردادماه 1394 در محل جامعه مهندسان مشاور ایران برگزار نمود.

جمعیت امداد دانشجویی - مردمی امام علی(ع) که یک سازمان مردمی و غیرسیاسی است و در حوزه آسیب‏های اجتماعی فعالیت دارد، این پژوهش را انجام داده است. خانم مهندس مهرناز عطاران؛ پژوهشگر جمعیت امام علی(ع) و خانم مهندس محیا واحدی؛ مدیر خانه علم دروازه غار جمعیت امام علی(ع) به عنوان نمایندگان جمعیت اطلاعات بخش‏هایی از پژوهش را به همراه فیلم‏های مستندی از وضعیت کودکان کار ارائه نمودند.

 

کلیات پژوهش

این پژوهش با توجه به گسترش و تعمیق کار کودک با گسترش شهرنشینی و فقر شهری و نبود اطلاعاتی از این سکونتگاه‏ها و شناختی از ریشه‏های مسئله کار کودک در آن انجام شده است. تا با دوری از اقداماتی ضربتی به عنوان راه حل‏های فوری حل مسائل ظاهری این محدوده‏ها بتوان به اقداماتی ریشه‏ای و تاثیرگذار دست یافت.

روش پژوهش، تئوری داده بنیاد یا زمینه ای بوده و سه دسته پرسشنامه مشاهده اعضای جمعیت در محله، مصاحبه با افراد محله (اغلب کسبه) و مصاحبه با کودکان کار تنظیم شده است. که برای پرسشنامه‏های کودکان کار در ابتدا حدود 300 پرسشنامه با سوالات باز از کودکان 15 شهر توسط افراد معتمد کودکان جمع‏آوری شده و سپس گزینه‏های اصلی هر پرسش بر مبنای پاسخ‏های تکرارشونده تدقیق شده و بعد از آن حدود 800 پرسشنامه دیگر با سوالات بسته تکمیل شده است و طبقه‏بندی و تحلیل داده‏ها صورت پذیرافته است و هم اکنون پژوهش در مرحله کشف تئوری و نظریه می‏باشد.

 

مبانی نظری کار کودک و شهر

کار کودک هرگونه فعالیت اقتصادی منجر به آسیب جسمی، روحی روانی که در اغلب موارد منجر به ترک تحصیل کودک معرفی شده و دلایل شکل گیری پدیده کودکان خیابانی را موراد زیر برشمرده شد:

o       نارسایی نهادهای اجتماعی مثل خانواده و مدرسه

o       فقر اقتصادی خانواده و ناتوانی آنها در انطباق با شیوه های زندگی شهرهای بزرگ

o       آلودگی و آسیب زا بودن محلات حاشیه شهری

o       فقدان نظارت کافی از سوی سازمان های مسئول

o       الگوهای نادرست کنش متقابل بین شهروندان و کودکان خیابانی

تاثیر شهر و فضاهای شهری بر کودکان شامل عدم وجود امنیت شهری، حضور کودکان در فضاهای دارای نظارت کم و آسیب‏های تبعی، محلات آسیب پذیر و بدنام به عنوان محل سکونت اکثر کودکان کار و غیردموکراتیک بودن برخی فضاهای شهری بررسی شد و کودکان کار  به عنوان بخشی از نقش آفرینان نمایش شهری ؛نمایش دهنده بی عدالتی شهری، وجود اختلاف طبقاتی، فقدان تعادل و توازن در زمینه های گوناگون و وجود مشکلات و آسیب های ریشه ای معرفی شدند. در آخر به نقش پررنگ سازمان‏های مردم نهاد برای کودکان کار در زمینه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرداخته شد.

 

نتایج کلی از آمارهای ارائه شده از وضعیت کار کودک در کشور

پس از توضیح وضعیت سکونتگاه‏های فقیرنشین شهری توسط خانم مهندس محیا واحدی و آمارهایی از وضعیت کودکان کار در سطح کشور توسط خانم مهندس مهرناز عطاران، با اشاره به امکان تحلیل گسترده‏تر این اطلاعات، موارد زیر به عنوان دستاوردهای کنونی پژوهش ارائه شد:

o       حدود نیمی از کودکان کار مهاجرند.

o       کودکان کارِ مهاجر در تمام شهرها حضور دارند.

o       دستفروشی شغل غالب کودکان کار است.

o       اغلب کودکان در فضاهای عمومی و نیمه عمومی شهری اشتغال دارند و با توجه به اینکه میانگین سنی شروع به کار آنان 9 سال است و آگاهی کافی برای حضور در اجتماع را ندارند از جانب فضاهای شهری و افراد در آن در معرض تهدیدند.

o       کمتر از نیمی از کودکان تقریبا در دوره روانی متناسب کودکی به سر می برند. طبق روانشناسی کودک، کودکان شرایط را مطابق میل خود برای فرار از واقعیت‏های تلخ تصور میکنند و تنها 45% کودکان خود را علاقمند به کارشان اعلام کردند. عدم علاقمندی 55 % کودکان هشداری برای خود و جامعه هستند.

o       خانوارهای دارای کودکان کار دارای متوسط 4.4 فرزند هستند بعبارتی از خانوارهای بزرگ می‏باشند.

o       پدر کارگر و مادر خانه دار، بیشترین فراوانی وضعیت والدین کودکان کار می‏باشد.

o       اغلب کودکان، وضعیت اقتصادی نامناسب خانواده‏شان را دلیل اشتغال خود می‏دانند.

o       بهداشت و سلامت در میان افراد جامعه آماری در سطح کشوری با ملیت ایرانی در نسبت با دیگر ملیت‌ها در وضعیت مطلوب‌تری قرار دارد.

o       بهداشت و سلامت در بین قزاق‌ها و غربتی‌ها بدترین وضعیت را دارد

o       بیشتر کودکانی که در فعالیت‌های مرتبط با اغذیه فروشی، دست‌فروشی و فال‌فروشی، کشاورزی، وزن کشی و کارهای فنی مشغول به کار می باشند دارای وضعیت بهداشتی نسبتاً مناسب‌تری از دیگر فعالیت ها همچون گدایی، زباله و ضایعات گردی، دعافروشی و شیشه پاک کنی هستند.

o       وضعیت تحصیل جامعه پسران از دختران کودکان کار نسبتاً بهتر می‌باشد.

o       اغلب کودکان کار مهاجر از فرصت تحصیل محرومند. تنها کودکان ایرانی تحصیلات دبیرستانی دارند و به مهدکودک رفته‌اند.

o       رابطه مستقیمی میان کودکانی که والدینشان در زمینه‌های نسبتاً رسمی‌تری (همچون پدرشان در بنایی، مسافرکشی، چاه‌کنی، آبدارچی، کشاورزی، خیاطی، فنی، نجاری و نگهبانی و مادران در کشاورزی، خیاطی، معلمی و کار خانگی) مشغول به کار می‌باشند و فعالیت کودکان، به جزء تعدادی معدود، وجود ندارد و بسیاری از آن‌ها در فعالیت‌های غیررسمی به خصوص دست‌فروشی مشغول به کار هستند.

o       کودکانی که از جانب پدر یا مادر خود پشتیبانی نمی‌شوند همچون والدین معتاد، بیکار، اعدامی، از کار افتاده، زندانی، فوت کرده، بیمار و رها کرده هستند بیشتر به کارگری، دست‌فروشی و فال فروشی، اسفنددودکنی، کارهای فنی، زباله گردی ضایعات و گدایی، مشغول به فعالیت می‌باشند.