عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به ارتقا کیفیت زندگی شهری گفت: وابستگی به درآمدهای نفتی موجب شده که اندیشه ایرانشهری کنار گذاشته شود و برای تأمین نیازهای خود به کشورهای دیگر وابسته شویم.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از خبرگزاری فارس ، دکتر مظفر صرافی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در حاشیه سیزدهمین همایش شهر و سیمای شهری که در قزوین برگزار شد اظهار داشت: در عصر حاضر شاهد شکاف طبقاتی قابل توجهی در سطح جهان هستیم که نشان میدهد الگوی توسعه جهان الگوی درستی نیست زیرا اگر این الگو درست بود امروز شاهد وضعیت موجود نبودیم.
وی با بیان اینکه ساکنان محلات فقیرنشین در سطح جهان در حال افزایش است، افزود: همچنین جمعیت شهری در حال افزایش است به گونهای که بیش از 90 درصد جمعیت کشورهای در حال توسعه را جمعیت شهرنشین آن تشکیل میدهند.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه جهان روز به روز در حال شهری شدن است، اضافه کرد: براساس آمارها در سال جاری 20 میلیون نفر جمعیت در نواحی فرودست شهری ایران سکونت دارند در حالی که این جمعیت در سال 1355 فقط 1.5 میلیون نفر بود.
دکتر صرافی ادامه داد: آمارها به خوبی نشان میدهد که الگوی توسعهای که تاکنون در پیش گرفتهایم، صحیح نیست و این هم سادهلوحانه است که فقط به مهاجرت معکوس فکر کنیم.
* تغییر الگوی توسعه شهری
وی با بیان اینکه بیسابقه بودن وقوع بلایای طبیعی هم حکایت از اشتباه بودن الگوی توسعه دارد، عنوان کرد: بشر در حال حاضر 1.5 برابر ظرفیت زمین را برای این شیوه زندگی کنونی خود مصرف میکند و این خوشبختی بیسابقه برخی جوامع زمین نه برای همه میتواند باشد و نه این خوشبختی همیشگی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: ردپای الکولوژیک ایران از 35 سال قبل بر ظرفیت زیستی سرزمین پیشی گرفته است بنابراین باید الگوی توسعه شهری را تغییر داد.
دکتر صرافی گفت: الگوی توسعه مسلط جوامع پیشرفته جایی برای توسعه باقی جوامع در میانمدت و هم برای همه در درازمدت باقی نمیگذارد.
وی با بیان اینکه توسعه پایدار تنها توجه به بُعد زیستمحیطی و آن هم برای مرحله پیشرفتهای از توسعه جوامع نیست، افزود: توسعه فرآیند پایدار افزایش ظرفیت جمعی برای پاسخگویی به نیازهای اجتماع در زمینه ارزشهای اجتماع است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: پایداری به سادگی یعنی زیستن در حد ظرفیت طبیعت مادر و فراهم کردن فرصت زیستن برای همه و برای همیشه روی زمین است.
دکتر صرافی با اشاره به آرمانهای جهانی توسعه پایدار عنوان کرد: ایجاد شهرهای دربرگیرنده، ایمن، تابآور و پایدار از جمله آرمانهای جهانی توسعه پایدار به شمار میرود که برای تحقق آن باید چهار گام اساسی برداشته شود.
* ترویج آرمانهای توسعه پایدار
وی افزود: راهاندازی فرآیندی دربرگیرنده و مشارکتی برای محلی و بودمی کردن آرمانهای توسعه پایدار، تصویب و ترویج آرمانهای توسعه پایدار برای شهر، تهیه دستور کار و برنامه اجرایی مرتبط با آرمانهای پایش و ارزیابی برنامه اجرایی در محلهها و شهر چهار گام برای تحقق آرمانهای جهانی توسعه شهر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: زیستمایه پایداری هزاران ساله شهرهای ایران حکمتی ایران شهری داشته است که بنمایه آن مهربانی با طبیعت و مهربانی با یکدیگر است.
دکتر صرافی خاطرنشان کرد: وابستگی به درآمدهای نفتی موجب شده که اندیشه ایرانشهری کنار گذاشته شود و برای تأمین نیازهای خود به کشورهای دیگر وابسته شویم.
وی اظهار داشت: آنچه در خِرد امروزی پایداری در غرب موعظه میشود، در حکمت ایران شهری وجود داشته که از یاد برده و یا بر باد دادهایم.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: رسیدن به توسعه متعادل و پایدار شهری در ایران در گرو دگرگونی رویکرد سختافزاری و پروژه محور کنونی به رویکرد نرمافزاری و اجتماعمحور است.
دکتر صرافی افزود: باید در اندیشه فرآیندی دربرگیرنده تمام تلاشگران توسعه بود که در دوران تنشهای جهانی و کمبود منابع ملی، رقابت حذفی بین گروهها را به حکمروایی شایسته به همیاری فزاینده برای تحقق توسعه پایدار شهری تبدیل کند.
وی با اشاره به اینکه ارتقا کیفیت زندگی شهری از طریق پیگیری آرمانهای توسعه پایدار به دست میآید، گفت: برای بسیج منابع اجتماعی به مشارکت مدنی در سطح اجتماعات محلی نیاز داریم که شامل ظرفیتسازی، قدرتمندسازی و نهادسازی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی یادآور شد: همچنین باید از مدیریت برای مردم به سمت مدیریت با مردم حرکت کنیم تا شاهد تحقق اهداف مد نظر در توسعه پایدار شهری باشیم.